گمرک ایران اعلام کرده است هرچند کالاهای اساسی جزو کالاهای آسیبدیده نبودهاند، اما خودرو و قطعات در فهرست اقلام خسارتدیده قرار دارند. اهمیت این بندر در صنعتخودرو را نمیتوان نادیده گرفت. خودرو و قطعه از امارات (بهعنوان مهمترین مبدا وارداتی بهکشور از جمله در حوزه خودرو) از طریق بندر شهید رجایی وارد کشور میشود. از طرفی دبیر انجمن قطعهسازان کشور اعلام کرد: «توقف خطوط تولید قطعهسازی بهدلیل کمبود مواداولیه آغاز شده است. حالا با وقوع این انفجار، دو مشکل اساسی گریبانگیر صنعتخودرو شده است.»
از طرفی قطعات وارداتی مورد نیاز خودروسازان که در محل انفجار آسیب دیدهاند دیگر قابل استفاده نیستند. در یک نمونه از اهمیت این موضوع، ۱۹ مهر سال گذشته، رئیس کل دادگستری هرمزگان از ترخیص فوری ۱۸۰ کانتینر قطعات خودرو هایما از بندر شهید رجایی بندرعباس با دستور ویژه قضایی برای تامین نیاز خطوط تولید شرکت ایرانخودرو خبر داده بود.
این نشان میدهد حجم قابلتوجهی از قطعات وارداتی خودرو از طریق این بندر ترخیص میشود. از طرف دیگر امکان تامین قطعات از تولیدکنندگان داخلی نیز بهشدت محدود شده است؛ زیرا آنها نیز با کمبود مواداولیه مواجه هستند. خودروهای وارداتی آسیبدیده در بندر نیز امکان تزریق به بازار را ندارند. بنابراین پیشبینی میشود در چند ماه آینده، بازار خودرو با برخی چالشها در زمینه عرضه مواجه شود. کمبود خودروهای وارداتی و اختلال در تولید خودروسازان داخلی بهدلیل کمبود قطعات، احتمالا منجر بهافزایش قیمتها خواهد شد.
درچنین شرایطی پیرو تصمیم وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص سهمیه واردات سال ۱۴۰۴، سهمیه واردات خودرو سواری جانبازی برای سال ۱۴۰۴ در سامانه جامع تجارت قابل استفاده شده است.
مصارف سال ۱۴۰۳ با کسر میزان تامین ارز و ترخیص بهمصارف سال ۱۴۰۴ منتقل شده است. در بررسی سهمیه واردات خودرو جانبازی سال جدید، بهمیزان تامین ارز یا ترخیص سال ۱۴۰۳، معافیت لحاظ خواهد شد.
پاسخ درخواست مجوزهای سهمیه در این حوزه برای پروندههای در وضعیت منتظر مجوز بهصورت خودکار صادر شده و پروندههایی که وضعیت دیگری دارند، باید اقدام به اخذ مجوز جدید در این حوزه کنند. فعالسازی سایر حوزههای سهمیه بهصورت گامبهگام اطلاعرسانی شده و برای متقاضیان انجام خواهد شد.
این در شرایطی است که تعرفه واردات خودرو و همچنین نرخ محاسبه حقوق ورودی قطعات در شرایطی با افزایش شدید در بودجه گنجانده شده است که با توجه بهاثرات قیمتی در بازار خودرو و تاثیر بر سایر کالاها موجب سرگردانی دولت در دوراهی تعرفهها شده است؛ از یک سو، اهداف درآمدی باید محقق شود و از سوی دیگر، اصرار بر اجرا منجر به آشفتگی در بازار میشود.
بلاتکیفی در بازار خودرو
خودروهای داخلی روز گذشته افت بهای یک تا ۱۷ میلیونتومانی را تجربه کردند. جایی که شاهین اتومات پلاس (۱۴۰۴) با ۱۷ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۲۱۳ میلیونتومان، سورن پلاس با موتور XU۷P (۱۴۰۴) با ۱۳ میلیونتومان کاهش ۶۹۲ میلیونتومان، پژو ۲۰۷ پانوراما ارتقا یافته (۱۴۰۴) با ۱۳ میلیونتومان کاهش ۹۰۶ میلیونتومان، وانت کارا دو کابین (۱۴۰۳) با ۱۲ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۹۰ میلیونتومان، دنا پلاس توربو ۶ دنده (۸۵ گانه) (۱۴۰۴) با ۱۰ میلیونتومان کاهش ۹۳۸ میلیونتومان و ریرا (۱۴۰۴) با ۸ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۶۰۰ میلیونتومان قیمتگذاری شدند.
همچنین در میان خودروهای مونتاژی شاهد افت بهای ۱۰ و ۵۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که ارزش کیامسی T۹ (۱۴۰۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش به ۲ میلیارد و ۷۶۰ میلیونتومان، کیامسی J۷ (۱۴۰۴) با ۱۰ میلیونتومان کاهش بهیکمیلیارد و ۸۲۰ میلیونتومان، کیامسی X۵ (۱۴۰۴) با ۱۰ میلیونتومان کاهش بهیکمیلیارد و ۹۵۰ میلیونتومان و دیگنیتی پرستیژ (۱۴۰۴) با ۱۰ میلیونتومان کاهش به ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیونتومان رسید. در گروه خودروهای وارداتی نیز شاهد افزایش و کاهش بهای ۵۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که هیوندای کونا (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان افزایش ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیونتومان و نیسان سیلفی E-Power پلاس (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان افزایش ۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیونتومان اعلام قیمت شد.
از طرفی کیا K۵ توربو (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیونتومان، کیا اسپورتیج توربو (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیونتومان، کیا سونت (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیونتومان، تویوتا لوین هیبرید (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیونتومان و نیسان سیلفی E-Power مکس ادیشن (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۴ میلیارد و ۵۰ میلیونتومان ارزشگذاری شدند.